Jezioro Czerniańskie

W miejscu połączenia Białej i Czarnej Wisełki powstała w 1973 r. zapora spiętrzając wody tych dwu rzek i tworząc Jezioro Czerniańskie. Powierzchnia jego wynosi 360 tys. m2, a pojemność 4,5 mln m3 . Zbiornik został utworzony w celach retencyjnych i jako rezerwuar wody pitnej.
________________________
Jezioro Czerniańskie (Zbiornik Czerniański) – zbiornik zaporowy utworzony w celach retencyjnych i jako rezerwuar wody pitnej w miejscu połączenia Białej i Czarnej Wisełki w Wiśle Czarne (województwo ...
Jezioro Czerniańskie (Zbiornik Czerniański) – zbiornik zaporowy utworzony w celach retencyjnych i jako rezerwuar wody pitnej w miejscu połączenia Białej i Czarnej Wisełki w Wiśle Czarne (województwo śląskie) poprzez budowę zapory ziemnej w 1973 roku. Pojemność zbiornika to 4,5 mln m³, powierzchnia wynosi 360 tys. m². Wysokość zapory – 37 m, długość – 270 m. Zbiornik posiada stałą rezerwę powodziową w wysokości 1,56 mln m³. Zapora zaprojektowana przez Jana Stonawskiego. [ W.Mazurkiewicz (Soravianus) [vmuzzy@gmail.com]

Wisła. Miejscowość wczasowai klimatyczna w Beskidzie Śląskim, ...
    Niewielkie Jezioro Czerniańskie powstałe ze spiętrzenia wód obu ...