Budynek nr 6-11 (26) Domki Profesorskie

Domki Profesorskie – usytuowane są przy pl.Żołnierza 6-11 i ul.Mariackiej 26 w Szczecinie, pierwotnie należały do zespołu kolegiaty pw. Najświętszej Marii Panny. W średniowieczu w Domkach Profesorskich mieszkali kanonicy kapituły kolegiaty. Po reformacji natomiast – profesorowie Książęcego Pedagogium Szczecińskiego. Początkowo kamieniczki były zorientowane odwrotnie niż obecnie – ich fasady wychodziły na stronę kościoła, gdyż 3 metry za budynkami przebiegał mur miejski. W 1739 rozpoczęto przebudowę ...
Domki Profesorskie – usytuowane są przy pl.Żołnierza 6-11 i ul.Mariackiej 26 w Szczecinie, pierwotnie należały do zespołu kolegiaty pw. Najświętszej Marii Panny. W średniowieczu w Domkach Profesorskich mieszkali kanonicy kapituły kolegiaty. Po reformacji natomiast – profesorowie Książęcego Pedagogium Szczecińskiego. Początkowo kamieniczki były zorientowane odwrotnie niż obecnie – ich fasady wychodziły na stronę kościoła, gdyż 3 metry za budynkami przebiegał mur miejski. W 1739 rozpoczęto przebudowę domków i dotychczasowe ściany tylne stały się teraz elewacjami frontowymi. Na narożniku obecnych ulic Korsarzy i Mariackiej położony był tzw. ekonomat. Dalej przy ulicy Mariackiej, znajdowało się Wielkie Audytorium. W 1831 ponownie przekształcono dwa budynki położone przy narożniku ulicy Mariackiej, zaś 100 lat później rozebrano jeden z nich. Gruntowne remonty ocalałych podczas II wojny światowej domków przeprowadzono w latach 1964-1969. Pod częścią budynku zachowały się gotyckie piwnice z XV w. z charakterystycznymi sklepieniami krzyżowo-żebrowymi.

Domki Profesorskie przy pl. Żołnierza Polskiego.