Wnętrze schroniska

Schronisko PTTK Markowe Szczawiny

Schronisko turystyczne na Markowych Szczawinach zostało wybudowane z inicjatywy dr. Hugona Zapałowicza. Jego otwarcie nastąpiło 15 września 1906 r. W 1922 nastąpiła pierwsza rozbudowa schroniska. Kolejne w latach: 1925, 1926, 1931 i 1934 uczyniły obiekt przestronnym i nowoczesnym, doprowadzono również linię telefoniczna i wodociąg. W styczniu 1945 ocalono je przed spaleniem. Po wojnie budynek przejęło PTT a od 1950 PTTK. W 1964 przeprowadzono generalny remont schroniska, dodano kotłownię i zainstalowano ...
Schronisko turystyczne na Markowych Szczawinach zostało wybudowane z inicjatywy dr. Hugona Zapałowicza. Jego otwarcie nastąpiło 15 września 1906 r. W 1922 nastąpiła pierwsza rozbudowa schroniska. Kolejne w latach: 1925, 1926, 1931 i 1934 uczyniły obiekt przestronnym i nowoczesnym, doprowadzono również linię telefoniczna i wodociąg. W styczniu 1945 ocalono je przed spaleniem. Po wojnie budynek przejęło PTT a od 1950 PTTK. W 1964 przeprowadzono generalny remont schroniska, dodano kotłownię i zainstalowano agregat prądotwórczy. W późniejszych latach obiekt posiadał także własne ujęcie wody, oczyszczalnię ścieków i doprowadzono prąd elektryczny. Od maja do lipca 2007 dokonano całkowitej rozbiórki schroniska i pomimo wcześniejszych propozycji o przeniesieniu go do skansenu w Zawoi, dokonano jego całkowitej likwidacji. Na miejscu starego schroniska postawiono zupełnie nowy obiekt, który udostępniono turystom 21 listopada 2009.

Poszczególne fazy rozbudowy i wyglądu zewnętrznego schroniska ...
    Schronisko górskie Markowe Szczawiny położone na wysokości 1180 ...