Zespół Domów Wypoczynkowo Szkoleniowych HPR Porąbka-Kozubnik

Ośrodek Hutniczego Przedsiębiorstwa Remontowego w Katowicach, Kurort Kozubnik

Nie istnieje

Dawny ośrodek Hutniczego Przedsiębiorstwa Remontowego w Katowicach. Ośrodek znajdował się w Porąbcie, przysiółek Kozubnik w Beskidzie Małym na obszarze o powierzchni 7,5 ha. Miasteczko wczasowe zostało wybudowane w latach 1968 - 1970, składało się z 16 budynków hotelowo-wypoczynkowych oraz kompleksu trzech krytych basenów, saun, kortów tenisowych, boiska to siatkówki, kręgielni i wyciągu narciarskiego. Na ternie ośrodka funkcjonowała sala konferencyjne (na 150 osób), stołówka na 250 miejsc, sala ...
Dawny ośrodek Hutniczego Przedsiębiorstwa Remontowego w Katowicach. Ośrodek znajdował się w Porąbcie, przysiółek Kozubnik w Beskidzie Małym na obszarze o powierzchni 7,5 ha. Miasteczko wczasowe zostało wybudowane w latach 1968 - 1970, składało się z 16 budynków hotelowo-wypoczynkowych oraz kompleksu trzech krytych basenów, saun, kortów tenisowych, boiska to siatkówki, kręgielni i wyciągu narciarskiego. Na ternie ośrodka funkcjonowała sala konferencyjne (na 150 osób), stołówka na 250 miejsc, sala kinowa, sala telewizyjna, klub nocny "Piekiełko", dyskoteka, pijalnia piwa, kawiarnie, amfiteatr, solarium, salon fryzjerski.

Czasy świetności ośrodka skończyły się wraz z upadkiem PRL. Kompleks zaczął popadać w ruinę w połowie lat 90. XX wieku.

Ośrodek Hutniczego Przedsiębiorstwa Remontowego w Porąbce-Kozubnik ...
    Kozubnik, sala restauracyjna. Widokówka z początku lat 80-tych. ...