Jezioro Wicko Wielkie

Grosser Vietziger See

Wicko Wielkie – jezioro oddzielone od Zalewu Szczecińskiego, mieliznami i cieśninami delty wstecznej Świny. Jezioro jest dawną zatoką północnej części Zalewu Szczecińskiego. Administracyjnie większa część zachodnia należy do miasta na prawach powiatu Świnoujście, a wschodnia do powiatu kamieńskiego (gminy Międzyzdroje). Jezioro o powierzchni 12 km², z czego około 95% znajduje się w obszarze Wolińskiego Parku Narodowego, od południowego wschodu zamknięte Pagórkami Lubińsko-Wapnickimi. Na wschodnim ...
Wicko Wielkie – jezioro oddzielone od Zalewu Szczecińskiego, mieliznami i cieśninami delty wstecznej Świny. Jezioro jest dawną zatoką północnej części Zalewu Szczecińskiego. Administracyjnie większa część zachodnia należy do miasta na prawach powiatu Świnoujście, a wschodnia do powiatu kamieńskiego (gminy Międzyzdroje). Jezioro o powierzchni 12 km², z czego około 95% znajduje się w obszarze Wolińskiego Parku Narodowego, od południowego wschodu zamknięte Pagórkami Lubińsko-Wapnickimi. Na wschodnim brzegu jeziora znajdują się 2 porty morskie: Lubin i Wapnica. W pobliżu północnej części jeziora leży przystań żeglarska Łunowo (przystań śródlądowa). Do 1945 r. stosowano niemiecką nazwę Grosser Vietziger See. W 1949 r. wprowadzono urzędowo rozporządzeniem polską nazwę Wicko Wielkie.

Wapnica. Widok ogólny, kawiarnia i jezioro Wicko Wielkie
    Jezioro Wicko Wielkie, widok z ulicy Nadbrzeżnej.