Budynek nr 18

Wieża więzienna

Budynek nr 16 (d. sąd pruski)

Zamek krzyżacki w Sztumie

Sztumskie Centrum Kultury

XIV-wieczny zamek pokrzyżacki wybudowany w latach 1326-1333 na planie wielokąta z dwiema wieżami, w miejscu staropruskiego grodu jako letnia rezydencja wójta zakonnego oraz wielkiego mistrza Zakonu Krzyżackiego. W 1410 w rękach polskich. Po wojnie trzynastoletniej, w latach 1468–1772, był siedzibą polskich starostów. Zniszczony w czasie wojen polsko-szwedzkich w XVII wieku, został częściowo rozebrany przez władze pruskie. W 1867 na piwnicach skrzydła południowego nadbudowano budynek sądu i więzienia. ...
XIV-wieczny zamek pokrzyżacki wybudowany w latach 1326-1333 na planie wielokąta z dwiema wieżami, w miejscu staropruskiego grodu jako letnia rezydencja wójta zakonnego oraz wielkiego mistrza Zakonu Krzyżackiego. W 1410 w rękach polskich. Po wojnie trzynastoletniej, w latach 1468–1772, był siedzibą polskich starostów. Zniszczony w czasie wojen polsko-szwedzkich w XVII wieku, został częściowo rozebrany przez władze pruskie. W 1867 na piwnicach skrzydła południowego nadbudowano budynek sądu i więzienia. Do dnia dzisiejszego zachowały się jedynie fragmenty dawnej budowli. Zachowały się dwa skrzydła przebudowane w XIX wieku, w północnym narożu kikut wieży więziennej, w narożu północno-zachodnim pozostałości wieży bramnej i mury obwodowe o wysokości 8 metrów. Dawna siedziba Sztumskiego Centrum Kultury. Od 2018 roku zamek w Sztumie stał się siedzibą oddziału Muzeum Zamkowego w Malborku.

Zamek w Sztumie.
    Zamek w Sztumie.