Karwan (zbrojownia)

XIV w.

Karwan to miejsce stacjonowania wozów taborowych i magazynowania sprzętów wojennych. Spośród wielu tego typu zabudowań w zamkach krzyżackich do dzisiaj zachował się jedynie karwan malborski, wzniesiony na początku XIV wieku.

Duży ceglany budynek oparty o wschodnią linię obronną Przedzamcza mieścił niegdyś zbrojownię i wozownię krzyżacką.

Dziś wewnątrz funkcjonuje m.in. nowoczesny Ośrodek Konferencyjny na 100 miejsc, z pełnym wyposażeniem technicznym najwyższej klasy, łącznie z kabinami do symultanicznych ...

Dziś wewnątrz funkcjonuje m.in. nowoczesny Ośrodek Konferencyjny na 100 miejsc, z pełnym wyposażeniem technicznym najwyższej klasy, łącznie z kabinami do symultanicznych tłumaczeń. Niepowtarzalna atmosfera średniowiecznego zamku, w połączeniu z nowoczesnym wyposażeniem technicznym, składają się na zupełnie wyjątkowe miejsce konferencji, sesji, sympozjów i oficjalnych spotkań.

Baszta Podstarościego, Baszta Wójtowska, karwan.
    Karwan.