Wieża Klesza

XIV w.

Rekonstrukcja z 1895 roku.

Wieża Klesza jest częścią zespołu Zamku Wysokiego
w Malborku. Usytuowana w jego północno-wschodnim narożniku, łączy się z północną ścianą kościoła zamkowego. Budowla składa się z dwóch członów: prostokątnej, niskiej bryły tzw. Domku Dzwonnika o jednej kondygnacji naziemnej od strony parchamu (zachód) oraz trzech kondygnacji od strony fosy (wschód), nakrytych dachem dwuspadowym.
Wieża Klesza postawiona została z cegły, częściowo na fundamencie kamiennym. Z wątków średniowiecznych ...

Wieża Klesza postawiona została z cegły, częściowo na fundamencie kamiennym. Z wątków średniowiecznych zachowany jest tylko gotycki, zaś z nowożytnych – krzyżykowy. Wiele fragmentów wykonano z cegły maszynowej w XIX w. oraz w czasach współczesnych, po zniszczeniach wojennych. Ściany wewnętrzne pierwszej kondygnacji piwnicznej są nietynkowane, zamknięte sklepieniem kolebkowym na gurtach, które spoczywają na filarach przyściennych. Pomieszczenia wyższej kondygnacji (wszystkie tynkowane) mają sklepienia kolebkowe oraz krzyżowo-żebrowe wsparte na środkowym filarze.

Zamek krzyżacki w Malborku,wieża Klesza. Pocztówka z obiegu 1916 ...
    Kościół NMP na zamku w Malborku. Z prawej wieża Klesza.