Kazalnica Mięguszowiecka (2159 m n.p.m.)

słow. Kazalnica, Kazateľnica, Kazateľnica Mengusovská, węg. Vadorzó-kilátó

Kazalnica Mięguszowiecka - góra o słabo wykształconym , niepozornym wierzchołku której podstawa sięga lustra Czarnego Stawu nad Morskim Okiem . Z turystycznego punktu widzenia od zawsze mało doceniana , aczkolwiek z taternickiego punktu widzenia dla wszystkich wspinaczy od zawsze była celem marzeń lub walki. Najwyższe i najbardziej spiętrzone urwisko skalne w Polsce o wysokości do 500m ze względu na skalę trudności w głównej mierze było eksplorowane w latach 70 i 80 XX wieku. Wówczas to dzięki niebywałej ...
Kazalnica Mięguszowiecka - góra o słabo wykształconym , niepozornym wierzchołku której podstawa sięga lustra Czarnego Stawu nad Morskim Okiem . Z turystycznego punktu widzenia od zawsze mało doceniana , aczkolwiek z taternickiego punktu widzenia dla wszystkich wspinaczy od zawsze była celem marzeń lub walki. Najwyższe i najbardziej spiętrzone urwisko skalne w Polsce o wysokości do 500m ze względu na skalę trudności w głównej mierze było eksplorowane w latach 70 i 80 XX wieku. Wówczas to dzięki niebywałej determinacji , chęci walki oraz pasji powstała niebywała sieć dróg wspinaczkowych o skali trudności od średniej do ekstremalnie trudnej. Dla wielu nazwisk ( np. Kukuczka , Rutkiewicz...) był to poligon do światowych osiągnięć w górach wysokich dla innych wyłącznie ekstremalny epizod lub zdarzenie które przepłacili życiem. Dzisiaj ponownie zapominana przez taterników biorąc pod uwagę ryzyko z nią związane.
Wiele " odhaczonych" w latach 80 dróg nie znalazło powtórzenia , a ok. 15m poziomy okap na wysokości ok. 250 m nad lustrem Czarnego Stawu przez który centralnie przechodzi droga " 15.10 do Yumy " dzisiaj w czasach niebywałej troski o bezpieczeństwo wywołuje " gęsią skórkę" w gronie osób oglądających go przez lornetkę z turystycznego szlaku na Rysy.

Kazalnica Mięguszowiecka - Superdirettissima .
    Kazalnica Mięguszowiecka - droga "Daga" .