Aleja Zemplina / Aleja Wiewiórek

August Zemplin

W roku 1815 August Samuel Zemplin przybył do Wałbrzycha by otworzyć prywatną praktykę lekarską.
Jego działalnością zainteresował się ówczesny rezydent na zamku Książ Hans Henrich VI Hochberg, który zatrudnił go jako lekarza uzdrowiskowego w Bad Salzbrunn.

Rozpoczynając pracę w Szczawnie Zdroju (Bad Salzbrunn) August Zemplin miał 31 lat. Wówczas nie było to znaczne uzdrowisko.

O walorach szczawieńskich wód dr Zemplin pisał w swych licznych pracach.

Pierwszą taką publikację pod tytułem „Salzbrunn oder Schlesische Seltewasser” wydał w roku 1817.
Trzytomowa książka „Die Brunnen-und Molkenanstalt zu Salzbrunn” doczekała się siedmiu wydań (ostatnie w roku 1847).
Pisywał również artykuły do „Schlesische Provinziablätter” jednego z wrocławskich cenionych czasopism.
Dr August Zemplin był w początkach swej kariery zawodowej na stanowisku lekarza uzdrowiskowego bardzo szanowany i pozytywnie oceniany zarówno jako organizator życia w uzdrowisku jak i lekarz. Jako członek zarządu i lekarz uzdrowiskowy pracował do roku 1850.
To dzięki jego staraniom rozbudowano uzdrowisko i w miejscowości powstał teatr i park zdrojowy.
Za zasługi obdarzono go w 1821 roku tytułem radcy dworu (Hofrath), a w roku 1832 orderem orła czerwonego 4 klasy.

Źródło: Facebook

Pocztówka wydana z okazji 300-lecia uzdrowiska.