Wnętrza

Bank PKO BP Oddział 9. w Gliwicach

Seidenhaus Weichmann, Dom tekstylny Erwina Weichmanna

Dom tekstylny Weichmanna zaprojektowany został przez światowej sławy niemieckiego architekta Ericha Mendelsohna. Wybudowano go w latach 1921 i 1922.
Inicjatorem budowy i pierwszym właścicielem budynku był Erwin Weichmann – lokalny przedsiębiorca i kupiec, właściciel kilku sklepów z tekstyliami. W 1932 Weichmann wraz z całą rodziną wyemigrował do Ameryki.
Erwin Weichmann, urodził się w żydowskiej rodzinie w Breslau 31 grudnia 1891r.
Obiekt wybudowała firma Richarda Kobana. Gmach projektowany był ...
Obiekt wybudowała firma Richarda Kobana. Gmach projektowany był z myślą o pomieszczeniu dwukondygnacyjnego sklepu z tekstyliami (na parterze i piętrze), biur (w przyziemiu), działu sprzedaży wysyłkowej i hurtowej (w piwnicy), mieszkań pracowniczych (w wieży, na II piętrze i w piwnicy) oraz warsztatów, garaży i kotłowni (w piwnicy). Po wyjeździe Weichmanna do Ameryki w 1932 r. sklep przeszedł na własność Maxa Altgassena. W okresie powojennym w budynku mieściły się punkty usługowe i handlowe, z kolei obecnie obiekt jest siedzibą banku.

Dom handlowy E. Weichmanna.
    Dom handlowy E. Weichmanna - wejście główne.