Hruba Turnia (2091 m n.p.m.) (SVK)

(słow. Hrubá veža; niem. Dicker Turm; węg. Vastagtorony

Hruba Turnia (słow. Hrubá veža) – dwuwierzchołkowa, wybitna turnia o wysokości 2091 m n.p.m. (choć na wielu mapach podawana jest wysokość 20186 m) w grani rozdzielającej Dolinę Świstową i Dolinę Litworową w słowackich Tatrach Wysokich. Hruba Turnia jest oddzielona od Wielickiego Szczytu głęboko wciętą przełęczą Litworowa Przehyba, przez którą przechodzi niebieski szlak turystyczny z Łysej Polany przez Dolinę Białej Wody na Rohatkę.
Od Hrubej Turni odchodzą dwie granie: krótka północno-wschodnia ...
Od Hrubej Turni odchodzą dwie granie: krótka północno-wschodnia ze Świstową Kopką oraz długa północno-zachodnia w licznymi niższymi kulminacjami.
Na wierzchołek Hrubej Turni nie prowadzą żadne znakowane szlaki turystyczne, jest dostępna jedynie dla taterników (najciekawszą i najtrudniejszą wspinaczkowo jest płd. ściana o wysokości ok. 200 m, opadająca w kierunku Doliny Litworowej.
Pierwsze odnotowane wejścia turystyczne na Hrubą Turnię: letnie - 17.07.1906 r. (Zygmunt Klemensiewicz, Roman Kordys, Jerzy Maślanka), zimowe - 01.02.1926 r. (Zofia Krókowska, Jerzy Krókowski, Marian Sokołowski).
[wg ]

Komin w południowej ścianie Hrubej Turni