Jezioro Chełmżyńskie

Jezioro Chełmżyńskie – polodowcowe jezioro rynnowe położone w gminie Chełmża, powiat toruński, województwo kujawsko-pomorskie, w dorzeczu rzeki Fryby. Jedno z największych jezior Pojezierza Chełmińskiego. Po północno-zachodniej stronie jeziora rozciąga się miasto Chełmża. Zbiornik jest połączony z przyległym jeziorem Grzywnieńskim. Pomiędzy nimi (na wcinającym się w akwen jeziora wzgórzu) jest położona miejscowość Strużal. Jezioro zajmowało niegdyś większy obszar, oblewając swoimi wodami wzgórze, ...
Jezioro Chełmżyńskie – polodowcowe jezioro rynnowe położone w gminie Chełmża, powiat toruński, województwo kujawsko-pomorskie, w dorzeczu rzeki Fryby. Jedno z największych jezior Pojezierza Chełmińskiego. Po północno-zachodniej stronie jeziora rozciąga się miasto Chełmża. Zbiornik jest połączony z przyległym jeziorem Grzywnieńskim. Pomiędzy nimi (na wcinającym się w akwen jeziora wzgórzu) jest położona miejscowość Strużal. Jezioro zajmowało niegdyś większy obszar, oblewając swoimi wodami wzgórze, na którym dzisiaj stoi kościół św. Mikołaja w Chełmży.
Długość: ok. 6,1 km
Powierzchnia: 2,71 km2.