Kościół Matki Bożej Królowej Polski

Evangelisch-Lutherische Kirche

Kościół zbudowany został w 1932 roku dla mieszkańców Krępska należących do gminy ewangelicko-luterańskiej. Została ona utworzona w 1911 roku decyzją ministerstwa do spraw wyznań w Berlinie. W tym czasie do nowej gminy należało 65 osób, a pastorem był Schulz. Zbudowany jest z cegły sylikatowej, z oblicowaniem elewacji cegłą klinkierową. Modernistyczna bryła złożona jest z korpusu o dwuspadowym zadaszeniu, sześciennej zakrystii, także przykrytej dachem dwuspadowym i przynarożnikowo usytuowanej, 3-kondygnacyjnej ...
Kościół zbudowany został w 1932 roku dla mieszkańców Krępska należących do gminy ewangelicko-luterańskiej. Została ona utworzona w 1911 roku decyzją ministerstwa do spraw wyznań w Berlinie. W tym czasie do nowej gminy należało 65 osób, a pastorem był Schulz. Zbudowany jest z cegły sylikatowej, z oblicowaniem elewacji cegłą klinkierową. Modernistyczna bryła złożona jest z korpusu o dwuspadowym zadaszeniu, sześciennej zakrystii, także przykrytej dachem dwuspadowym i przynarożnikowo usytuowanej, 3-kondygnacyjnej wieży przykrytej hełmem ostrosłupowym.

Zajazd, młyn, kościół oraz gospoda w Krępsku.
    Kościół ewangelicko-luterański, obecnie kościół katolicki Matki ...