Budynek nr 58-68, ul. Braniborska, Wrocław
MacGyver_74: Obfotografowałem obiekt jakiś czas temu, ale znów miałem pecha do pogody. Jeżeli nie pojawią się lepsze zdjęcia obiektu przed jego wyburzeniem, to wrzucę.
Kamienica nr 7 (42) (dawna), ul. Uniwersytecka, Wrocław
maras - Administrator: :)
Stacja przeładunkowa odpadów WPO ALBA, ul. Szczecińska, Wrocław
MacGyver_74: A tak na serio, to plaga pożarów składowisk odpadów nie jest raczej przypadkowa i świadczy o skali problemu narastającego od wielu lat. Jego eskalacja nastąpiła chyba na skutek zaostrzenia przepisów o składowaniu i przetwarzaniu odpadów.
Linia kolejowa nr 371 Wolsztyn - Kolsko - Żagań
Petroniusz (admin): Na to wygląda. 48 km ścieżki rowerowej z Kożuchowa do Kolska przez Nową Sól, Stany, Lipiny, Lubięcin i Konotop, śladem linii kolejowej nr 371.
Kamienica nr 15 (dawna Loża Masońska  Horus ), ul. Lelewela Joachima, Wrocław
Mmaciek - Administrator: Na skrzynkę redakcji przyszła wiadomość z powojenną historią obiektu: "W kamienicy przy ul. Lelewela 15, we Wrocławiu, po wojnie, mieściła się Szkoła Muzyczna I stopnia. Do szkoły tej chodziła i moja kuzynka, i za sprawą rodziny, ja, przyjechałem do Wrocławia, by mnie uczyć, gry na skrzypcach. W kamienicy przy Lelewela 15 mieściła się administracja szkoły. Pani prof. Raabe, tu prowadziła zajęcia z rytmiki ...
Plaża w Mielnie, Mielno
Władysław Sikora: Ok, dziękuję. Nie byłem pewny adresu. Zaraz zmienię opis.

Dekalog w płomieniach - wystawy
Autor: U.N.°, Data dodania: 2018-11-11 19:46:37, Aktualizacja: 2018-12-09 21:29:49, Odsłon: 352

Nieznane zdjęcia i model kłodzkiej synagogi

to nazwa wystawy zdjęć podpalonej powtórnie 10.11.1938 r. kłodzkiej synagogi, wykonanych przez ucznia w kłodzkiej drogerii Herberta Triebsa, Güntera Veita, prezentowanej w Muzeum Ziemi Kłodzkiej od 25.03. do 8.11.2018 roku.

Na podstawie negatywów zdjęć, które w 2013 r. zakupił na ebayu oraz zachowanych w Archiwum Państwowym  we Wrocławiu planów synagogi Alberta Graua, niemiecki rzeźbiarz, historyk sztuki oraz twórca modeli architektury, Gerhard Roese z Darmstadt, zbudował model zniszczonej synagogi, który w maju 2018 r. podarował miastu Kłodzko. Dwa projekty, zajmujące się synagogą i jej zniszczeniem, Gerhard Roese prezentuje od 2015 roku na wystawach oraz w internecie.

Strona Gerharda Roese z obszerną dokumentacją projektu „Dekalog w płomieniach” w formacie PDF w języku polskim, niemieckim i angielskim:

Od 07.11.2018 do 3.03.2019 r. zdjęcia kłodzkiej synagogi z archiwum Gerharda Roese można obejrzeć w Berlinie, w ramach wystawy specjalnej “Kristallnacht” – Anti-Jewish Terror 1938. Events and Remembering („Kristallnacht” - Antijüdischer Terror 1938. Ereignisse und Erinnerung) w Centrum Dokumentacyjnym „Topographie des Terrors”, Niederkirchnerstraße 8, Berlin-Kreuzberg. Godziny otwarcia: 10-20, wstęp wolny.

Film ze zdjęciami Veita w gazecie "Die Welt":

Informacja w Telewizji Kłodzkiej: