Fort III Stanisław Jabłonowski

Fort I-5 Werk L'Estocq

Fort pośredni.
Fort zbudowany został w latach 1888-1890 jako fort pośredni, początkowo schron piechoty, rozbudowany w 1892 r. - otoczony wałem ziemnym ze stanowiskami dla piechoty i artylerii chroniony mokrą fosą.
Fort III był dziełem niewielkim, przeznaczonym dla jednej kompanii piechoty, przystosowanym do wytrzymania pocisków artylerii polowej. Podobnie jak Fort X, tak i ten nie posiada wieżyczki obserwacyjnej piechoty.
Dobrze zachowany schron nasady i stanowiska ogniowe. Około 1960 r. częściowo ...
Fort pośredni.
Dobrze zachowany schron nasady i stanowiska ogniowe. Około 1960 r. częściowo zniwelowano prawą część wału i fosy. Przed wjazdem do fortu dobrze zachowane dwa schrony tradytorów.