Fort II Stefan Czarnecki

Fort I Bülow

Fort główny.
Zbudowany w latach 1878-1882 (równolegle z Fortem XI) jako pierwszy - dziś najstarszy pruski standardowy fort główny; w związku z tym różni się nieco od późniejszych fortów głównych (m.in. w przeciwieństwie do nich jedna z prochowni umieszczona jest wzdłuż poterny głównej, druga pod barkiem lewego wału; to samo dotyczy Fortu XI; w pozostałych fortach głównych obie prochownie umieszczone są wzdłuż boków poterny głównej).
Fort zbudowany na najbardziej newralgicznym - wschodnim kierunku, ...
Fort główny.
Fort zbudowany na najbardziej newralgicznym - wschodnim kierunku, gdzie strzegł miasto oraz most na Wiśle od strony granicy z Rosją.
Fort jest dobrze zachowany, ma czytelny układ obwałowań i zabudowy. Ocalały liczne urządzenia mechaniczne.
Po przejęciu przez wojsko polskie, w 1921 roku mieścił się tu szpital obozowy Obozu Internowanych Nr 11 dla żołnierzy rosyjskich w Toruniu.
Po II wojnie światowej służył wytwórni win, oebcnie hurtowini stali.