Wnętrza pałacu

Stajnia i wozownia

Oficyna

Pałac Lubostroń

Pałac Skórzewskich

Pałac Lubostroń wzniesiony został w latach 1795 - 1800 i uznawany jest dziś za perłę polskiego klasycyzmu. Zbudowany został przez znanego architekta tamtej epoki Stanisława Zawadzkiego. Zleceniodawcą był właściciel ziem Fryderyk hrabia Skórzewski. Jest to niewątpliwie jeden z najcenniejszych i najlepiej zachowanych zespołów rezydencjonalnych w Polsce. Nazwa Lubostroń wywodzi się od "sercu lube ustronie". Budynek pałacu głównego wieńczy Atlas dźwigający kulę ziemską. Obok pałacu znajduje się oficyna ...
Pałac Lubostroń wzniesiony został w latach 1795 - 1800 i uznawany jest dziś za perłę polskiego klasycyzmu. Zbudowany został przez znanego architekta tamtej epoki Stanisława Zawadzkiego. Zleceniodawcą był właściciel ziem Fryderyk hrabia Skórzewski. Jest to niewątpliwie jeden z najcenniejszych i najlepiej zachowanych zespołów rezydencjonalnych w Polsce. Nazwa Lubostroń wywodzi się od "sercu lube ustronie". Budynek pałacu głównego wieńczy Atlas dźwigający kulę ziemską. Obok pałacu znajduje się oficyna oraz zabudowania stajni i wozowni. Pałac otoczony jest 40-sto hektarowym parkiem krajobrazowym z unikalnym drzewostanem przechodzącym płynnie w las. Dobra lubostrońskie to miejsce nierozerwalnie związane z historią Polski. Przez lata stanowiły ostoję myśli patriotycznej i życia narodowego.

Pałac w Lubostroniu
    Pałac Skórzewskich w Lubostroniu.