Wnętrza schroniska

Schronisko PTTK Morskie Oko (stare)

Budynek dawnej wozowni

Trzeci budynek schroniska był zaadaptowaniem istniejącej tu wozowni postawioniej jeszcze w 1890r. Po spaleniu się poprzedniego budynku, podjęto decyzję o budowie nowego, ale by nie tracić całego sezonu, postanowiono wykorzystać ocalały z pożaru budynek wozowni, który przystosowano dla turystów. Pierwszym gospodarzem został Wojciech Budz z Brzegów w roku 1899. Schronisko posiadało wówczas 27 łóżek. Systematycznie rozbudowywane w następnych latach o otwartą werandę od strony południowej i zachodniej ...
Trzeci budynek schroniska był zaadaptowaniem istniejącej tu wozowni postawioniej jeszcze w 1890r. Po spaleniu się poprzedniego budynku, podjęto decyzję o budowie nowego, ale by nie tracić całego sezonu, postanowiono wykorzystać ocalały z pożaru budynek wozowni, który przystosowano dla turystów. Pierwszym gospodarzem został Wojciech Budz z Brzegów w roku 1899. Schronisko posiadało wówczas 27 łóżek. Systematycznie rozbudowywane w następnych latach o otwartą werandę od strony południowej i zachodniej (południową następnie zabudowano i oszklono). Dach początkowo podbity gontami pokryto papą. Obok stała szopka na konie, a później mała obora. [morganghost]

Meta Rajdu Tatrzańskiego przy starym schronisku w Morskim Oku. ...
    Wozownia z 1891 roku, obecnie tzw. Stare schronisko. Widoczny ...