Stacja kolejowa Treblinka

Początkowo był to posterunek odgałęźny stacji Małkinia (do Prostyni). W latach 1939-1944 stacja Treblinka była miejscem postoju składów pociągów z ludźmi kierowanymi na bocznicę wiodącą do nieodległego obozu zagłady (2 km). Składy po rozdzieleniu na mniejsze (ok. 20 wagonowe) wtaczane na teren obozu zagłady Treblinka I. Po opróżnieniu z ludzi kierowanych od razu do komór gazowych, próżne wagony zwracano na tory stacji Treblinka, a lokomotywa manewrowa zabierała następne 20 wagonów. W obozie Treblinka ...
Początkowo był to posterunek odgałęźny stacji Małkinia (do Prostyni). W latach 1939-1944 stacja Treblinka była miejscem postoju składów pociągów z ludźmi kierowanymi na bocznicę wiodącą do nieodległego obozu zagłady (2 km). Składy po rozdzieleniu na mniejsze (ok. 20 wagonowe) wtaczane na teren obozu zagłady Treblinka I. Po opróżnieniu z ludzi kierowanych od razu do komór gazowych, próżne wagony zwracano na tory stacji Treblinka, a lokomotywa manewrowa zabierała następne 20 wagonów. W obozie Treblinka II zbudowano wierną kopię budynku stacyjnego, była to jednak komora gazowa do natychmiastowej zagłady.
Po wojnie, do roku 1993 stacja była miejscem organizowania ruchu tak pociągów pasażerskich, jak towarowych. Przez 5 kolejnych lat przez Treblinkę przejeżdżały sporadycznie towarowe pociągi zdawcze. Od 1998 do 2004 roku stację zamknięto, a w roku 2004 oficjalnie zlikwidowano. Resztki infrastruktury kolejowej zostały rozkradzione, bądź zdewastowane. Po stacji nie ma śladu, choć wysłano z niej na śmierć w spalinach starego radzieckiego czołgu ok. 900.000 ludzi.

Budynek na stacji kolejowej (?) w Treblince.
    Budynek stacyjny stacji Treblinka. Przy telefonie dyżurny ruchu ...