Kościół Świętej Trójcy

Kościół i klasztor Reformatów w Żurominie – kompleks budynków zakonnych wybudowanych w stylu barokowym w latach 1715-1780 w Żurominie.
W skład zespołu wchodzi kościół pod wezwaniem Świętej Trójcy - Sanktuarium Matki Bożej Żuromińskiej i budynek poklasztorny. Do 1773 w klasztorze rezydowali jezuici. Po kasacie zakonu opiekę nad zespołem przejęli franciszkanie reformaci. Opiekowali się świątynią do kasaty w 1865. Do 1908 świątynia była siedzibą wikariusza parafii Lubowidz. W tym roku została utworzona ...
W skład zespołu wchodzi kościół pod wezwaniem Świętej Trójcy - Sanktuarium Matki Bożej Żuromińskiej i budynek poklasztorny. Do 1773 w klasztorze rezydowali jezuici. Po kasacie zakonu opiekę nad zespołem przejęli franciszkanie reformaci. Opiekowali się świątynią do kasaty w 1865. Do 1908 świątynia była siedzibą wikariusza parafii Lubowidz. W tym roku została utworzona samodzielna parafia. Kościół był remontowany w 1969 i w latach 1997-2000. Mieści się przy ulicy Tadeusza Kościuszki 4.
Za portalem Wikipedia

Rynek i kościół Świętej Trójcy w Żurominie