Kamienica nr 37

Kamienica Szajnbergów

Kamienica powstała w latach 1938-39 według projektu Józefa Łęczyckiego, oficyna została zaś wybudowana według projektu Hermana Czecharowskiego. Kamienica nie została zniszczona w trakcie II wojny światowej, zniszczeniu uległ jedynie dach, a w jednej ze ścian szczytowych znalazła się wyrwa od pocisku, cały budynek zakwalifikowano jednak jako nadający się do remontu. W 1956 roku, przed budynkiem były realizowane zdjęcia do filmu "Kanał" A. Wajdy. Kamienica jest trzypiętrowa, pięcioosiowa z balkonami ...
Kamienica powstała w latach 1938-39 według projektu Józefa Łęczyckiego, oficyna została zaś wybudowana według projektu Hermana Czecharowskiego. Kamienica nie została zniszczona w trakcie II wojny światowej, zniszczeniu uległ jedynie dach, a w jednej ze ścian szczytowych znalazła się wyrwa od pocisku, cały budynek zakwalifikowano jednak jako nadający się do remontu. W 1956 roku, przed budynkiem były realizowane zdjęcia do filmu "Kanał" A. Wajdy. Kamienica jest trzypiętrowa, pięcioosiowa z balkonami w skrajnych oraz środkowej osi, na jej tyłach znajduje się również trzypiętrowa oficyna.

Zdjęcie nieznanego autora z 1945 r.. Z lewej dawna kamienica Szajnbergów, ...
    Samotna kamienica na Mokotowie. Szczytową ścianę zdobi mural włoskiego ...