Kościół garnizonowy św. o. Rafała Kalinowskiego

Pomnik marszałka Józefa Piłsudskiego (dawny)

Akademia Sztuki Wojennej

Akademia Sztabu Generalnego im. gen. broni Karola Świerczewskiego, Akademia Obrony Narodowej

Akademia Sztuki Wojennej - ASzWoj (historyczne nazwy: Szkoła Rycerska, Wyższa Szkoła Wojenna, Akademia Sztabu Generalnego im. gen. broni Karola Świerczewskiego, Akademia Obrony Narodowej) – polska publiczna uczelnia wojskowa zlokalizowana w Warszawie, w dzielnicy Rembertów, powstała 1 października 2016 na podstawie ustawy o utworzeniu Akademii Sztuki Wojennej (Dz.U. z 2016 r. poz. 906).
Prócz kształcenia kadr jest również ośrodkiem naukowo-badawczym, w którym funkcjonuje Centrum Badań nad Bezpieczeństwem ...
Prócz kształcenia kadr jest również ośrodkiem naukowo-badawczym, w którym funkcjonuje Centrum Badań nad Bezpieczeństwem – think-tank działający na potrzeby Sił Zbrojnych RP oraz instytucji państwowych. W strukturach Akademii znajduje się jedyne w Polsce Centrum Symulacji i Komputerowych Gier Wojennych, specjalistyczne Centrum Szkolenia Obrony przed Bronią Masowego Rażenia w Siłach Zbrojnych, a także Centrum Badań nad Bezpieczeństwem, stanowiące ośrodek analiz i ekspertyz na potrzeby organów władzy publicznej.
Krótka historia uczelni
Po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. na terenie poligonu rembertowskiego, którego pierwszym komendantem został płk. Eugeniusz Hulanicki, powstała Szkoła Oficerska Artylerii pod komendą płk. Wastermarka oraz kursy, na których wykładowcami byli m.in. oficerowi francuskiej Misji Wojskowej (w tym kpt. de Gaulle, późniejszy generał i prezydent Francji), a następnie Doświadczalne Centrum Wyszkolenia Armii (przemianowane w 1922 r. na Doświadczalne Centrum Wyszkolenia). W 1931 r. z połączenia Doświadczalnego Centrum Wyszkolenia, Szkoły Strzeleckiej z Torunia oraz administracji koszar i komendy placu poligonu w Rembertowie, powstało Centrum Wyszkolenia Piechoty, jako centralny ośrodek szkolenia oficerów. Pokazowe manewry na poligonie były często obserwowane przez władze państwowe z prezydentem Ignacym Mościckim na czele oraz liczne zagraniczne delegacje dyplomatyczne i misje wojskowe. Na początku lat 30-tych na terenie garnizonu, staraniem płk. Leopolda Torunia, Fundusz Kwaterunku Wojskowego wybudował kilka okazałych budynków koszarowych i mieszkalnych dla kadry oficerskiej i podoficerskiej, których projektantami byli czołowi polscy architekci.
Po wojnie do Rembertowa przeniesiona została Akademia Sztabu Generalnego, a na terenie fabryki "Pocisk" utworzono m.in. bazę jednostki łączności Armii Radzieckiej, która jako ostatnia formacja wojskowa Federacji Rosyjskiej opuściła Polskę 17.09.1993 r.

Członkowie niemieckiej delegacji wojskowej na czele z gen. Kurtem ...
    Akademia Sztuki Wojennej w Rembertowie.