Kaplica św. Marii Magdaleny

XVI / XVII w.

Kaplica pw. świętej Marii Magdaleny znajdująca się na podgrodziu, w widłach odnóg Narwi, pełniła rolę kościoła parafialnego dla miasta i okolicy, aż do chwili zbudowania kolegiaty. Być może było to pierwotnie niewielka, drewniana świątynia.

Fundatorem kościoła murowanego był bp. Andrzej Krzycki, a świątynię w 1538 r. konsekrował bp Paweł Gamrat. Kaplica remontowana była w 1626 r. ponownie w latach 1737 – 1739, całkowicie zniszczona została w 1944 r. Zrekonstruowana w latach 1946 – 1951.

Obecnie pełni funkcję pierwotnego przeznaczenia, czyli jest miejscem kultu, ale także organizowane są w niej wystawy historyczne i malarskie. Obiekt jest bardzo urokliwy i niektórzy zakochani wybierają go na miejsce błogosławienia ich na wspólną drogę. Kaplica znajduje się w południowym krańcu pułtuskiego rynku.

Za:

Kaplica św. Marii Magdaleny w Pułtusku.