Cmentarz komunalny

Evangelische Friedhof

Cmentarz usytuowany jest na dawnym Przedmieściu Słupskim, na wzgórzu, które od średniowiecza aż do zakończenia II wojny światowej nazywane było "Kopfberg". Wzniesienie liczy ponad 20 m, a więc jest jednym z najwyższych punktów miasta. Obecny kształt cmentarza pochodzi z roku 1806 i zajmuje powierzchnię nieco ponad 3 ha. Od ul. Tynieckiego zachował się ceglany mur z końca XIX wieku. Przy alejach i wokół ogrodzenia w 1829 roku posadzono 315 drzew ozdobnych, głownie lip, klonów i kasztanowców. W środku ...
Cmentarz usytuowany jest na dawnym Przedmieściu Słupskim, na wzgórzu, które od średniowiecza aż do zakończenia II wojny światowej nazywane było "Kopfberg". Wzniesienie liczy ponad 20 m, a więc jest jednym z najwyższych punktów miasta. Obecny kształt cmentarza pochodzi z roku 1806 i zajmuje powierzchnię nieco ponad 3 ha. Od ul. Tynieckiego zachował się ceglany mur z końca XIX wieku. Przy alejach i wokół ogrodzenia w 1829 roku posadzono 315 drzew ozdobnych, głownie lip, klonów i kasztanowców. W środku cmentarza stoi gotycki kościół św. Gertrudy, który pierwotnie służył jako kaplica cmentarna.
Na cmentarzu zachowały się jedynie dwie kaplice grobowe należące do rodzin Bayerów i Bahnów.
Mauzoleum rodziny Bahnów wybudowane zostało w stylu neogotyckim w roku 1829. Jest to budowla wykonana z palonej cegły, przykryta dwuspadowym dachem. Obecnie pełni funkcję pomieszczenia gospodarczego, w którym przygotowywane są zwłoki do pochówku.
Mauzoleum rodziny Bayerów, w stylu klasycystycznym pochodzi z drugiej połowy XIX w. Nawiązuje do formy niewielkiej, klasycznej świątyni greckiej. Obecnie jest zamknięte i pozbawione elementów dekoracyjnych.

Kościół św. Gertrudy w Darłowie, dawniej ewangelicka kaplica cmentarna.