Kościół Najświętszej Marii Panny Wniebowziętej

Kościół parafialny w Mokronosie istniał już w XIII wieku. Wybudował do Adalbertus, dziedzic wsi Mokronos. Utworzenie parafii zaaprobował biskup poznański Wojciech Jastrzębiec w 1408 roku, a zatwierdził król Kazimierz Jagielończyk na Sejmie w Piotrkowie w roku 1463. Pierwszy kościół uległ zniszczeniu prawdopodobnie w pożarze wsi w I połowie XVII wieku. Staraniem ówczesnego proboszcza ks. Kazimierza Macieja Marciszewskiego wzniesiono nową drewnianą świątynię przy współudziale parafian i wielu dobrodziejów. ...
Kościół parafialny w Mokronosie istniał już w XIII wieku. Wybudował do Adalbertus, dziedzic wsi Mokronos. Utworzenie parafii zaaprobował biskup poznański Wojciech Jastrzębiec w 1408 roku, a zatwierdził król Kazimierz Jagielończyk na Sejmie w Piotrkowie w roku 1463. Pierwszy kościół uległ zniszczeniu prawdopodobnie w pożarze wsi w I połowie XVII wieku. Staraniem ówczesnego proboszcza ks. Kazimierza Macieja Marciszewskiego wzniesiono nową drewnianą świątynię przy współudziale parafian i wielu dobrodziejów. Ten niezwykle ozdobny kościół konsekrował 29 lipca 1668 roku biskup Maciej Kurski, sufragan poznański. Akta wizytacyjne z roku 1684 opisują go jako „przybytek Boży niepośledniej struktury, przyozdobiony kapliczkami i wieżami, krytymi miedzią”. Niestety, i on uległ pożarowi 26 października 1864 roku. Wraz z nim spłonęła część wsi. Wówczas przystąpiono do budowy kolejnej świątyni, tym razem murowanej. Budowę ukończono ok. 1880 roku. Konsekracji nowego kościoła dokonał biskup Edward Likowski sufragan poznański 10 czerwca 1894 roku.

Kościół Najświętszej Marii Panny Wniebowziętej w Mokronosie