Kombinat gastronomiczny Kaskada (dawny)

Haus Ponath

Modernistyczny czterokondygnacyjny kompleks rozrywkowy zbudowany został w Szczecinie w 1929 r. (powstał z rozbudowy kamienicy) przez Otto Ponatha, stąd jego wcześniejsza nazwa. Kompleks słynął z wysokiej jakości usług i nowoczesności. Na parterze znajdowała się kawiarnia i sala tańca, na I piętrze restauracja, a dalej pokój gier i zabaw, sala bilardowa, kabaret, latem przed budynkiem był też czynny ogródek.
Po II wojnie światowej mało zniszczony budynek ulegał przebudowom i zmieniał swe funkcje. ...
Po II wojnie światowej mało zniszczony budynek ulegał przebudowom i zmieniał swe funkcje. Do 1962 mieścił się w nim dom towarowy sieci Powszechne Domy Towarowe (PDT). Ostatecznie przebudowany gmach powrócił 21 kwietnia 1962 do dawnej funkcji zespołu rozrywkowo-gospodarczego jako „Kaskada” Na parterze „Kaskady” mieściła się luksusowa restauracja Kapitańska, z wykwintnymi daniami i szczególnie profesjonalną obsługą. Na pierwszym i drugim piętrze mieściły się restauracje Rondo i Słowiańska, o niższych cenach. Trzecie piętro zajmowała kawiarnia Pokusa.
Budynek spłonął 27 kwietnia 1981.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • W 1889 roku u zbiegu alei Niepodległości i ul. Obrońców Stalingradu stanął wielofunkcyjny budynek.

Nieistniejące kamienice przy zbiegu dzisiejszych ulic Edmunda ...
    Dawna zabudowa placu z lokalem gastronomicznym.