Pałac Błociszewo

Pałac Kęszyckich

Pałac Błociszewo - obszerny i ozdobny budynek wzniesiony w roku 1893 przez Florentynę z Chłapowskich Kęszycką według planów architekta Skórzewskiego z Hallensee pod Berlinem. Błociszewo od roku 1793 do 1939 znajdowało się w rękach rodziny Kęszyckim, pierwszym właścicielem był wojewoda gnieźnieński Kęszycki. Pałac posiada symetryczny układ pomieszczeń, główne wejście usytuowane jest na osi, pałacowy hol ułożony jest centralnie, nad nim znajduje się salon. Pałac otoczony jest parkiem krajobrazowym. ...
/Petroniusz, Wikipedia + Dwory Polskie w Wielkiem Księstwie Poznańskiem, L. Durczykiewicz, Poznań 1912/

Pałac Błociszewo (powiat śremski), dawniej w rękach Kęszyckich.