Czarna Kaplica Matki Bożej Częstochowskiej

Sale ekspozycyjne Opactwa Jarosławskiego

Kościół św. Mikołaja i św. Stanisława

Kościół św. Mikołaja i Stanisława biskupa w Jarosławiu przy ulicy Benedyktyńskiej, przez starszych mieszkańców zwany Anna Kasarnia, został zbudowany w latach 1614-1624. Jest to kościół orientowany, na planie prostokąta z półkolistą apsydą prezbiterium, jednonawowy, z wieżami od strony zachodniej oraz kaplicami po bokach. W głównym wejściu, znajdującym się w elewacji południowej, znajduje się wczesnobarokowy portal z 1621 roku, przeniesiony z elewacji zachodniej po 1635 roku. Z dawnego wystroju wnętrza ...
Kościół św. Mikołaja i Stanisława biskupa w Jarosławiu przy ulicy Benedyktyńskiej, przez starszych mieszkańców zwany Anna Kasarnia, został zbudowany w latach 1614-1624. Jest to kościół orientowany, na planie prostokąta z półkolistą apsydą prezbiterium, jednonawowy, z wieżami od strony zachodniej oraz kaplicami po bokach. W głównym wejściu, znajdującym się w elewacji południowej, znajduje się wczesnobarokowy portal z 1621 roku, przeniesiony z elewacji zachodniej po 1635 roku. Z dawnego wystroju wnętrza zachowała się jedynie bardzo bogata dekoracja sztukatorska. Obecny ołtarz główny pochodzi z dawnego kościoła jezuitów (ob. archikatedra greckokatolicka) w Przemyślu.
Skrzydło północne klasztoru było budowane jednocześnie z kościołem. Budowa drugiego skrzydła (na przedłużeniu kościoła) po 1635 roku wiązała się ze zmianą pierwotnego planu, co wymusiło przeniesienie portalu głównego. Całość założenia nie została nigdy zrealizowana. Cały zespół klasztorny został opasany murami z 8 basztami i wieżą bramną, zachowanymi do dzisiaj. Kasata józefińska objęła również w 1782 roku opactwo pp. benedyktynek. Kościół zamieniony został na magazyn, klasztor na koszary, stąd nieoficjalna nazwa ("Anna Kasarnia"). Wspaniałe wyposażenie kościoła i majątek klasztorny uległy konfiskacie. W czasie I wojny światowej zespół znacznie zniszczony, odbudowany w okresie międzywojennym. W czasie II wojny światowej teren opactwa był miejscem straceń.

Kościół świętych Mikołaja i Stanisława
    Kościół świętych Mikołaja i Stanisława w Jarosławiu.
    Ruiny opactwa Benedyktynek w Jarosławiu. na pierwszym planie ruiny ...
    Barokowy portal kościoła
    Jarosław. Klasztor i kościół dawnego opactwa benedyktynek.
    Kościół św. Mikołaja i św. Stanisława w Jarosławiu. Źródło: NAC, ...
    Klasztor i kościół dawnego opactwa Benedyktynek. Fot. P. Krassowski.
    Jarosław. Klasztor i kościół dawnego opactwa benedyktynek (XVII ...
    Kościół świętych Mikołaja i Stanisława.
    komentarze: 0
    Barokowy portal kościoła - warto porównać ( https://polska-org.pl/7595451,foto.html?idEntity=7595434 ...
    Wieże kościoła św. Mikołaja i Stanisława.
    Wieże kościoła z zabudowaniami dawnego klasztoru.