Willa Marysin

Willa „Marysin” (ul. Poniatowskiego 11, obecnie pensjonat „Willa Marysin”) była podczas II wojny światowej filią zakopiańskiej placówki Gestapo. W czasie wojny dokonywano tu egzekucji na ludności polskiej i żydowskiej. Od 1940 do 1942 r. na terenie willi „Marysin” w siedzibie gestapo działało więzienie, gdzie w celi nr 3 przetrzymywano Żydów. Systematycznie dokonywano ich likwidacji przez rozstrzeliwanie partiami po 5–7 osób i zasypanie ich w rowach, które sami mieli wcześniej wykopać. Niektórzy ...
Willa „Marysin” (ul. Poniatowskiego 11, obecnie pensjonat „Willa Marysin”) była podczas II wojny światowej filią zakopiańskiej placówki Gestapo. W czasie wojny dokonywano tu egzekucji na ludności polskiej i żydowskiej. Od 1940 do 1942 r. na terenie willi „Marysin” w siedzibie gestapo działało więzienie, gdzie w celi nr 3 przetrzymywano Żydów. Systematycznie dokonywano ich likwidacji przez rozstrzeliwanie partiami po 5–7 osób i zasypanie ich w rowach, które sami mieli wcześniej wykopać. Niektórzy Żydzi zamordowani w willi zostali pochowani na makowskim cmentarzu katolickim. W 1964 r. znaleziono dwa masowe groby, z których ekshumowano 92 zabitych i przewieziono na cmentarz żydowski w Wadowicach[1.1]. Ocenia się, że na terenie ogrodu rozstrzelano 148 Żydów z Makowa i okolicznych miejscowości.

Na ścianie budynku znajduje się tablica pamiątkowa z napisem w języku polskim: „Ku czci pomordowanych Polaków w tym budynku przez oprawców hitlerowskich w latach 1939–1945. Społeczeństwo Makowa. 1 wrzesień 1985.”

Maków Podhalański. Willa Marysin.
    Willa Marysin