Kościół Przenajświętszej Trójcy (dawny)

Kościół Przenajświętszej Trójcy

Jest to świątynia wzniesiona w latach 1908 – 1913 według projektu architekta Jana Sas–Zubrzyckiego, profesora Politechniki Lwowskiej. Kamień węgielny został położony w dniu 17 października 1908 roku. Budowniczym świątyni był ksiądz Ludwik Choróbski. Świątynia została poświęcona w dniu 8 grudnia 1912 roku. 15 lat później został ukończony ołtarz główny. Na jego szczycie znajduje się figura Matki Bożej Niepokalanej.
Budowla posiada 50 metrów długości i 30 metrów szerokości. Została zbudowana z czerwonej ...
Budowla posiada 50 metrów długości i 30 metrów szerokości. Została zbudowana z czerwonej cegły, z kamiennym cokołem, w stylu neogotyckim. Nad nawą główną znajduje się sygnaturka z czterema wieżyczkami. W dużej wieży znajdują się obecnie trzy dzwony, które zostały kupione tuż po zakończeniu II wojny światowej.
We wnętrzu kościoła jest umieszczonych wiele obrazów i rzeźb. Najstarsze z nich powstały w XVI wieku. Przeniesione zostały z poprzedniego, nieistniejącego już, drewnianego kościoła , który był zbudowany w Jordanowie w latach 1576 – 1579. Najcenniejsze obrazy w świątyni przedstawiają Trójcę Świętą oraz Nawiedzenie Najświętszej Maryi Panny. Oba zostały namalowane w 1580 roku. Na ścianach kościoła są również zawieszone obrazy z XVII wieku przedstawiające św. Annę Samotrzeć i Chrystusa w cierniowej koronie. W kaplicy sióstr Prezentek są umieszczone obrazy powstałe w XVIII wieku Matki Bożej z Dzieciątkiem Jezus i Matki Bożej Niepokalanego Poczęcia
Za Wikipedią

Jordanów. Południowa strona Rynku z widokiem na kościół.