Kościół św. Stanisława Biskupa i Męczennika

Parafię erygowano w 1922 roku. Świątynia wybudowana została dla niemieckiej gminy ewangelickiej, później przekazano ją Kościołowi rzymskokatolickiemu. Konsekrowana 25 listopada 1923 roku przez kard. Edmunda Dalbora Prymasa Polski. Jest to świątynia jednonawowa, z czterokondygnacyjną wieżą zakończoną ośmioboczną wieżyczką na dzwony i zwieńczoną baniastym hełmem z iglicą i krzyżem na szczycie. Posiada rokokowy ołtarz główny flankowany ozdobnymi kolumnami oraz balustradę, także z elementami rokokowymi. ...
Parafię erygowano w 1922 roku. Świątynia wybudowana została dla niemieckiej gminy ewangelickiej, później przekazano ją Kościołowi rzymskokatolickiemu. Konsekrowana 25 listopada 1923 roku przez kard. Edmunda Dalbora Prymasa Polski. Jest to świątynia jednonawowa, z czterokondygnacyjną wieżą zakończoną ośmioboczną wieżyczką na dzwony i zwieńczoną baniastym hełmem z iglicą i krzyżem na szczycie. Posiada rokokowy ołtarz główny flankowany ozdobnymi kolumnami oraz balustradę, także z elementami rokokowymi. W oknach znajdują się witraże wykonane w 1978 roku przez Stanisława Powalisza.

Kościół św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Damasławku.