Kościół Świętej Małgorzaty Dziewicy i Męczennicy

XVI w.

Kościół p.w. Świętej Małgorzaty Dziewicy i Męczennicy z ok. 1500 r. Zbudowany z fundacji arcybiskupa gnieźnieńskiego Andrzeja Róży Boryszewskiego. Dobudowa murowanej zakrystii w k. XVII w. Restaurowany w 1794, 1809 i 1856 r. Rozbudowany o kruchtę od frontu w 1914 r. Remontowany w 1922, 1949 i 1981 r. – nowy wystrój wnętrza.
Drewniany kościół trójnawowy, konstrukcji zrębowej. Orientowany, zaliczany do odmiany późnośredniowiecznego kościoła mazowieckiego. Prezbiterium mniejsze od nawy, zamknięte ...
Drewniany kościół trójnawowy, konstrukcji zrębowej. Orientowany, zaliczany do odmiany późnośredniowiecznego kościoła mazowieckiego. Prezbiterium mniejsze od nawy, zamknięte trójbocznie z boczną murowaną zakrystią. Duża kruchta od frontu i druga mniejsza z boku nawy. Stromy dach jednokalenicowy, kryty gontem, tworzący wydatny okap nad prezbiterium. Na kalenicy ośmioboczna wieżyczka na sygnaturkę z blaszanym hełmem i latarnią. Wnętrze podzielone dwoma rzędami kolumn. Płaski strop wspólny dla nawy i prezbiterium. Chór muzyczny wsparty na trzech kolumnach i jednym słupie o prostej linii parapetu z organami z XVIII w. Belka tęczowa z krucyfiksem. Ołtarz główny barokowy. Dwa ołtarze boczne z XVII w. Dzwonnica drewniana, konstrukcji słupowo – ramowej z k. XVIII w. Zbudowana na planie prostokąta i kryta dachem dwuspadowym. Plebania murowana z ok. 1920 r. Ogrodzenie drewniane z murowanymi słupami.
Za Wikipedią

Kościół Świętej Małgorzaty Dziewicy i Męczennicy w Janisławicach ...