Galeria Sztuki Pienińskiej

Kościół św. Katarzyny

XVI

Kościół św. Katarzyny prawdopodobnie z 1513 roku. Jednonawowy z wydłużonym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium. Konstrukcja zrębowa, oszalowany. Wieża konstrukcji słupowej o pochyłych ścianach, zwieńczona iglicowym hełmem. Dach jednokalenicowy, kryty gontem. Cenne wyposażenie świątyni – gotycki tryptyk z końca XIV w. z kopią rzeźby Matki Boskiej z Dzieciątkiem (obecnie przeniesiony do nowego kościoła), dwa skrzydła tryptyku z XV w. i gotycka drewniana chrzcielnica z XVI w. – znajduje się obecnie ...
Kościół św. Katarzyny prawdopodobnie z 1513 roku. Jednonawowy z wydłużonym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium. Konstrukcja zrębowa, oszalowany. Wieża konstrukcji słupowej o pochyłych ścianach, zwieńczona iglicowym hełmem. Dach jednokalenicowy, kryty gontem. Cenne wyposażenie świątyni – gotycki tryptyk z końca XIV w. z kopią rzeźby Matki Boskiej z Dzieciątkiem (obecnie przeniesiony do nowego kościoła), dwa skrzydła tryptyku z XV w. i gotycka drewniana chrzcielnica z XVI w. – znajduje się obecnie w nowym kościele. Od końca lat 80. XX w. obiekt nie użytkowany. Ostatnim nabożeństwem odprawionym w tym kościele była msza (pasterka) 24 grudnia 1986 roku. Po remoncie od 2010 roku mieści się w nim galeria rzeźby i malarstwa.

Kościół od południowego zachodu
    Dawny kościół św. Katarzyny w Sromowcach Niżnych. Obecnie mieści ...