Kościół św. Bartłomieja Apostoła

pocz. XIV w.

Kościół powstał na początku XIV wieku, a jego fundatorem był szlachcic z bogatego węgierskiego rodu Kokosz Berzeviczy - ten sam, który rozpoczął budowę niedzickiego zamku Dunajec. Murowany z kamienia łamanego kościół świętego Bartłomieja należy do grupy gotyckich kościołów spiskich (Frydman, Kacwin, Krempachy, Łapsze Niżne). Wszystkie posiadają proste układy jednonawowe, z prezbiterium nakrytym sklepieniem krzyżowo-żebrowym. Na przestrzeni wieków architektura wnętrza kościoła przechodziła liczne ...
Kościół powstał na początku XIV wieku, a jego fundatorem był szlachcic z bogatego węgierskiego rodu Kokosz Berzeviczy - ten sam, który rozpoczął budowę niedzickiego zamku Dunajec. Murowany z kamienia łamanego kościół świętego Bartłomieja należy do grupy gotyckich kościołów spiskich (Frydman, Kacwin, Krempachy, Łapsze Niżne). Wszystkie posiadają proste układy jednonawowe, z prezbiterium nakrytym sklepieniem krzyżowo-żebrowym. Na przestrzeni wieków architektura wnętrza kościoła przechodziła liczne przeobrażenia. Obecnie w większości jest ona utrzymana w stylu późnobarokowym. W prezbiterium zachowały się jednak gotyckie malowidła figuralne „Ukrzyżowanie” i „Tron Łaski” z lat 1390–1420, a także wykonany minuskułą wymowny w treści napis: „spowiedź bez żalu, miłość bez wierności, modlitwa bez serdeczności jest daremnym działaniem”. Ponadto w kościele można podziwiać bezcenny tryptyk z około 1454 roku, przedstawiający legendę świętego Bartłomieja i jego męczeńską śmierć w …Indiach. Niestety w Niedzicy zachowała się tylko część tryptyku, resztę można zobaczyć w Muzeum Sztuk Pięknych w Budapeszcie. W połowie XVIII wieku do ściany północnej nawy kościoła została dobudowana kaplica Matki Boskiej Bolesnej z rokokowym ołtarzem z Pietą, chórem oraz podwójnym konfesjonałem, żródło:

Niedzica, fragment wsi z kościołem św. Bartłomieja Apostoła.
    Kościół św. Bartłomieja Apostoła w Niedzicy.