Sportowa Szkoła Podstawowa nr 3 im. Polskich Olimpijczyków

Jahn Schule, Gimnazjum nr 5

Jahnschule, ob. Sportowa Szkoła Podstawowa nr 3 im. Polskich Olimpijczyków , ul. Agrykola 6 - :
W 1926 r. powstał budynek Jahnschule według projektu Paula Kleemanna, najlepsza realizacja nowoczesnejszkoły, przygotowanej również do krzewienia ruchu sportowego młodzieży. Architektura gmachu bliska zasadom funkcjonalizmu, stanowi jedno z ciekawszych rozwiązań tego czasu, umiejętnie łącząc nowoczesną konstrukcję z indywidualnym zestawem modernistycznych form oraz wpisaniem całości w urbanistyczny ...
W 1926 r. powstał budynek Jahnschule według projektu Paula Kleemanna, najlepsza realizacja nowoczesnejszkoły, przygotowanej również do krzewienia ruchu sportowego młodzieży. Architektura gmachu bliska zasadom funkcjonalizmu, stanowi jedno z ciekawszych rozwiązań tego czasu, umiejętnie łącząc nowoczesną konstrukcję z indywidualnym zestawem modernistycznych form oraz wpisaniem całości w urbanistyczny kontekst. Gmach szkolny górujący nad doliną rzeki Kumieli, uzupełniała budynek sali gimnastycznej oraz zespół boisk sportowych, terenów rekreacyjnych i małej architektury .
Źródło Gmina Elbląg

Szkoła Podstawowa nr 3 w Elblągu, dawniej Jahn Schule.