Jezioro Jegocin (Jegocin Duży)

Großer Jagodschin See

Jezioro leży na terenie Pojezierza Mazurskiego, na Równinie Mazurskiej, na południowy wschód od miejscowości Wejsuny.
Jezioro leży w Puszczy Piskiej, w obrębie Mazurskiego Parku Krajobrazowego oraz obszarów Natura 2000 Puszcza Piska (PLB280008, obszar specjalnej ochrony ptaków) oraz Ostoja Piska (PLH280048, specjalny obszar ochrony siedlisk). Leży w dorzeczu Pisy, a wraz z nim w dorzeczu odpowiednio Narwi i Wisły.
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 119,0 ha do 127,4 ha. ...
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 119,0 ha do 127,4 ha. Zwierciadło wody położone jest na wysokości 122,2 m n.p.m. lub 123,2 m n.p.m. Średnia głębokość jeziora wynosi 9,0 m, natomiast głębokość maksymalna 36,1 m.

Jezioro Jegocin.
    Jezioro Jegocin.