Pomnik pilotów Polskich Sił Powietrznych walczących na Zachodzie

Samolot M-2 PZL

Na rynku w Radomyślu Wielkim znajduje się oryginalny samolot M-2 ustawiony na postumencie. Jest to jeden z dwóch zachowanych tego typu samolotów. Prototyp opracowano i zbudowano w 1956 r. w zakładach PZL-WSK w Mielcu pod kierunkiem inż. Stanisława Jachyry przez pierwszych po wojnie absolwentów Wydziału Lotnictwa Politechniki Warszawskiej. Samolot M-2 SP-PBA (rejestracja cywilna prototypu) miał być przeznaczony do szkolenia pilotów, lecz radzieckie władze zakładu nie dopuściły go do seryjnej produkcji ...
Na rynku w Radomyślu Wielkim znajduje się oryginalny samolot M-2 ustawiony na postumencie. Jest to jeden z dwóch zachowanych tego typu samolotów. Prototyp opracowano i zbudowano w 1956 r. w zakładach PZL-WSK w Mielcu pod kierunkiem inż. Stanisława Jachyry przez pierwszych po wojnie absolwentów Wydziału Lotnictwa Politechniki Warszawskiej. Samolot M-2 SP-PBA (rejestracja cywilna prototypu) miał być przeznaczony do szkolenia pilotów, lecz radzieckie władze zakładu nie dopuściły go do seryjnej produkcji pod pretekstem wad silnika. Po prostu miał zbyt dobre osiągi jak na polską myśl techniczną. Jego całą dokumentację wywieziono do Związku Radzieckiego. Dwa prototypowe egzemplarze latały w Aeroklubie Mieleckim do początku lat 70-tych. Jeden z nich został podarowany w 1972 r. przez Aeroklub Mielecki Zarządowi Miejskiemu ZMS. Samolot ten został ustawiony na Rynku w maju 1972 roku na trzech cementowych podporach. W dniu 14 września 1998r. samolot stał się Pomnikiem Pilotów Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie wywodzących się z Ziemi Radomyskiej, o czym świadczą tablice na cokole.

Tablica 1.

"Pamięci
Bohaterskich Pilotów P.S.P. na Zachodzie
wywodzących się z Ziemi Radomyskiej
Gen. pil. Bolesław Stachoń - D.B. 301
Por. pil. Henryk Mermel - D.M. 303
Ppor. pil. Henryk Trybulec - D.M. 302 Tablica 2.
Unikatowy samolot sportowy M-2 z 1956r.
Wyprodukowany przez PZL - WSK w Mielcu
Opracowany przez polskich konstruktorów
Pod kierunkiem inż. Stanisława Jachyry
W uroczystości odsłonięcia jednego z pierwszych w Polsce Pomników Lotników P.S.P. na Zachodzie wziął udział zamieszkujący w Kalifornii - por. pil. Henryk Mermel, walczący w sławnym z walk o Anglię Dywizjonie Myśliwskim 303..."
  • M-2 samolot, sportowy, skonstruowany w Ośrodku Konstrukcji Lotniczych w WSK Mielec

Wschodnia część rynku w Radomyślu Wielkim, przedzielonego (po ...