Pomnik poległych Powstańców Wielkopolskich (Gniezno)

Pomnik ku czci poległych w Powstaniu Wielkopolskim (1918-1919). W Parku Dworcowym postawiono pomnik Poległym Żołnierzom, który w dokumentach jest tytułowany także jako Pomnik Żołnierzy Polskich. Uroczystego odsłonięcia dokonał prezydent RP Stanisław Wojciechowski w maju 1924 roku. Obelisk, wykonany z szarego granitu, zwieńczony był płomieniem wykonanym z tego samego materiału. Na jego ścianach wyżłobione były nazwiska poległych powstańców, a front wieńczył napis „Bohaterom poległym za Wiarę i Ojczyznę ...
Pomnik ku czci poległych w Powstaniu Wielkopolskim (1918-1919). W Parku Dworcowym postawiono pomnik Poległym Żołnierzom, który w dokumentach jest tytułowany także jako Pomnik Żołnierzy Polskich. Uroczystego odsłonięcia dokonał prezydent RP Stanisław Wojciechowski w maju 1924 roku. Obelisk, wykonany z szarego granitu, zwieńczony był płomieniem wykonanym z tego samego materiału. Na jego ścianach wyżłobione były nazwiska poległych powstańców, a front wieńczył napis „Bohaterom poległym za Wiarę i Ojczyznę – Gród Lecha 1924 r.” W latach późniejszych po obu stronach pomnika ustawiono także dwie armaty, które dodały temu miejscu szczególnego wyglądu

Pomnik ku czci poległych w Powstaniu Wielkopolskim
    Pomnik Poległych w Parku Dworcowym