Figura św. Pawła

Figura św. Michała Archanioła

Figura św. Tekli

Kaplica św. Anny

XVI/XVII

Kaplicę na Górze Świętej Anny wkomponował w krajobraz Pińczowa sam Santi Gucci - wybitny włoski architekt, który pośród rozległych łąk Nidy czuł się jak w swojej rodzinnej Toskanii. Projekt kaplicy spodobał się margrabiemu Zygmuntowi Myszkowskiemu, który przy pomocy członków pińczowskiego Bractwa św. Anny ufundował budowlę na wzgórzu blisko Pińczowa na przełomie XVI i XVII w.
Zbudowana z miejscowego kamienia tzw. pińczaka, była to pierwsza w Polsce wolno stojąca kaplica kopułowa o wyłącznie kultowym ...
Zbudowana z miejscowego kamienia tzw. pińczaka, była to pierwsza w Polsce wolno stojąca kaplica kopułowa o wyłącznie kultowym przeznaczeniu. W ciągu wieków ulegała zniszczeniu, ale liczne renowacje przyczyniły się do zachowania jej w stanie idealnym. Dziś można śmiało spacerować w otoczeniu kaplicy, ale zwiedzać można ją kilka razy w roku - 26 lipca w święto św. Anny oraz 2 maja podczas wydarzenia "Śpiewanie pieśni maryjnych".
Wokół kaplicy rozlokowane są figury świętych wykonane w pierwszej połowie XIX wieku:
- św. Michała Archanioła,