Dom Prasy Śląskiej

Dom Sportowca, Śląskie Wydawnictwo Prasowe

Dom Prasy Śląskiej przy ul. Młyńskiej 1. Budynek wybudowany w latach 1961 - 1963 według projektu Mariana Śramkiewicza jako "Dom Sportowca". Obiekt po oddaniu do użytku został od raz przemianowany na "Dom Prasy". W latach 2010-2014 budynek został gruntowanie przebudowany na potrzeby katowickiego Urzędu Miasta.

Inwestor: Wojewódzki Komitet Kultury Fizycznej Katowice (1959 r.). Koszt budowy: 8 mln 700 tys. zł (1963 r.). Parter zajmowała czytelnia Klubu Międzynarodowej Prasy i Książki, biura Orbisu, ...

Inwestor: Wojewódzki Komitet Kultury Fizycznej Katowice (1959 r.). Koszt budowy: 8 mln 700 tys. zł (1963 r.). Parter zajmowała czytelnia Klubu Międzynarodowej Prasy i Książki, biura Orbisu, kasy biletowe, kasy wymiany walut oraz informacja turystyczna. Na pierwszym piętrze działała kawiarnia Cafe Sport. Drugie piętro zajmowało wydawnictwo. Na trzecie i czwarte piętro należało do „Trybuny Robotniczej”, piąte do „Dziennika Zachodniego”. Szóste piętro zajmowały dwie redakcje – „Sportu” i „Wieczoru”. Na siódmym piętrze były wspólne pomieszczenia biurowe, natomiast na ósmym znajdowała się stołówka.

Pozostałości zniszczonych pod koniec II wojny światowej kamienic ...
    Budowa "Domu Sportowca" przy ul. Młyńskiej w Katowicach. Po oddaniu ...