Dom zakonny felicjanek w Krystynowie

Kościół św. Barbary

Kościół dostawiony od północy do nieco niższego budynku klasztornego, wznoszącego się równolegle do ulicy. Neogotycki. Murowany z cegły. Salowy,trójprzęsłowy, na rzucie prostokąta zamkniętego pięcioma bokami ośmioboku, od południa poprzedzony trójprzęsłową kruchtą, usytuowaną na parterze środkowej części klasztoru, zaakcentowanej trójkątnym szczytem. Przy przęśle północnym po stronie wschodniej usytuowany niewielki aneks-kaplica; po tejże stronie zakrystia (przy przęśle środkowym), nad którą znajduje ...
Kościół dostawiony od północy do nieco niższego budynku klasztornego, wznoszącego się równolegle do ulicy. Neogotycki. Murowany z cegły. Salowy,trójprzęsłowy, na rzucie prostokąta zamkniętego pięcioma bokami ośmioboku, od południa poprzedzony trójprzęsłową kruchtą, usytuowaną na parterze środkowej części klasztoru, zaakcentowanej trójkątnym szczytem. Przy przęśle północnym po stronie wschodniej usytuowany niewielki aneks-kaplica; po tejże stronie zakrystia (przy przęśle środkowym), nad którą znajduje się kaplica klasztorna, połączona poprzez balkon z wnętrzem kościoła. Empora organowa w przęśle południowym. Sklepienia krzyżowo-żebrowe. Okna prostokątne zamknięte ostrołukowo, trójdzielne, umieszczone w ścianach bocznych przestrzeni ołtarzowej oraz w zachodniej ścianie przęsła północnego i środkowego; z witrażami;blendy okienne w pozostałych ścianach przęseł, z czego w jednej (w ścianie wschodniej przęsła północnego) kamieniarka okienna i polichromia naśladująca witraż. Skromne, neogotyckie wyposażenie.
źródło

Kościół św. Barbary