Kościół św. Jadwigi Śląskiej

Kościół w Grodzisku założony został zapewne po 1276 r. w związku z lokacją miasta. Najstarsze wzmianki pochodzą z roku 1400 (wzmiankowany wikary Klemens) i 1426 (zapewne rozpoczęcie budowy kościoła gotyckiego). W 1563 r. ówczesny dziedzic, Stanisław Ostroróg, przekazał budynek protestantom. W 1593 r. Jan Ostroróg przywrócił kościół katolikom. W 2. ćw. XVII w. staraniem wojewody poznańskiego Jana Opalińskiego i jego syna, starosty inowrocławskiego Aleksandra, świątynia została gruntownie przebudowana ...
Kościół w Grodzisku założony został zapewne po 1276 r. w związku z lokacją miasta. Najstarsze wzmianki pochodzą z roku 1400 (wzmiankowany wikary Klemens) i 1426 (zapewne rozpoczęcie budowy kościoła gotyckiego). W 1563 r. ówczesny dziedzic, Stanisław Ostroróg, przekazał budynek protestantom. W 1593 r. Jan Ostroróg przywrócił kościół katolikom. W 2. ćw. XVII w. staraniem wojewody poznańskiego Jana Opalińskiego i jego syna, starosty inowrocławskiego Aleksandra, świątynia została gruntownie przebudowana i powiększona, przy czym zachowano częściowo istniejące mury gotyckie nawy, prezbiterium oraz wieży. Autorem projektu był architekt Krzysztof Bonadura starszy. W 1648 r. kościół został poświęcony. Przebudowa kościoła została zakończona w 1672 r. za kasztelana nakielskiego, Jana Leopolda Opalińskiego.
W 1769 r. uszkodzony został hełm wieży. W 1864 r. podczas pożaru zniszczona została kopuła nad prezbiterium. Rok później, staraniem ks. Aleksandra Prusinowskiego, odrestaurowano kopułę oraz wykonano nowe zwieńczenia wieży, a po stronie pd. do prezbiterium dobudowano zakrystię. W latach 1927-1930 miała miejsce gruntowna konserwacja wnętrza. Autorem projektu wykonanej wówczas polichromii był Stanisław Wróblewski. W okresie okupacji hitlerowskiej świątynia została uszkodzona.

Dawna Breitestraße, obecnie ulica Szeroka oraz kościół poklasztorny ...
    Kościół farny