Centrum Kształcenia i Wychowania OHP

Neue Infanterie Kaserne, Koszary 20 Pułku Artylerii Przeciwpancernej

Istnieje częściowo

Budynki dawnych koszar w Pleszewie przy ul. Wojska Polskiego 21, pamiętają stacjonujące tu oddziały czterech różnych armii. Powstały przed 1914 r. jeszcze w czasie zaboru pruskiego. Kiedy skierowano do Pleszewa wojsko – koszar jeszcze nie było. Żołnierze mieszkali więc w drewnianych barakach stojących tymczasowo w miejscu dzisiejszego stadionu sportowego.

W 1918 r. żołnierze pruscy opuścili koszary bez walki za sprawą sprytnego fortelu dowódcy powstańców wielkopolskich – Ludwika Bociańskiego. ...

W 1918 r. żołnierze pruscy opuścili koszary bez walki za sprawą sprytnego fortelu dowódcy powstańców wielkopolskich – Ludwika Bociańskiego. Ubrany w mundur pruskiego porucznika udał się do koszar i obwieścił, że w związku z ucieczką cesarza Wilhelma II przysięga żołnierska straciła swoją moc, a następnie wszystkim żołnierzom udzielił bezterminowego urlopu. 800-osobowy garnizon opuścił koszary…
W okresie międzywojennym stacjonował tu 70. Pułk Piechoty, w szeregach którego służyło wielu mieszkańców miasta i okolic. Żołnierze stanowili barwny element w życiu miasta, a pamięć o nich jest do dzisiaj żywa wśród mieszkańców miasta. Poza szkoleniem wojskowym żołnierze mieli doskonale zagospodarowany czas.
Działała pułkowa szkoła, w której uczono zarówno analfabetów jak i rozszerzano wiedzę tych, którzy posiadali elementarną wiedzę. Działała biblioteka, teatr, koła sportowe. Aby żołnierze mogli doskonalić się w różnych dyscyplinach sportowych i dbać o tężyznę fizyczną z inicjatywy dowódcy płk. Mieczysława Mozdyniewicza wybudowano stadion. W tamtym czasie należał do najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce. Działała też orkiestra pułkowa, która uświetniała coniedzielne przemarsze pułku do kościoła farnego oraz różnorodne miejskie imprezy. Działała też spółdzielnia zaopatrująca żołnierzy w najpotrzebniejsze artykuły. Dla dzieci oficerów zorganizowano przedszkole. Ta symbioza miasta i pułku zakończyła się z chwilą wybuchu II wojny światowej. Żołnierze wymaszerowali na front, wzięli udział w Bitwie nad Bzurą, gdzie ponad połowa pułku poległa.
W czasie II wojny stacjonowały tu oddziały hitlerowskie, a po wojnie 20. Pułk Artylerii Przeciwpancernej. W 1993 r. został on przeniesiony do Żar, gdzie po krótkim czasie został rozwiązany. Obecnie w budynkach znalazły siedzibę m.in. Centrum Kształcenie i Wychowania OHP i Hotel.

Budowa koszar w Pleszewie.
    Neue Infanterie Kaserne