ul. Grabiszyńska, Wrocław
StaSta: Ma swój obiekt.
StaSta: ę
Kościeliska
StaSta: Osa to był skuter, nie motorower.
Kamienica nr 14, ul. Piłsudskiego Józefa, marsz., Zgorzelec
Władysław Sikora: W II połowie XX w. na parterze budynku znajdował się największy (z kilkoma stoiskami) w mieście sklep chemiczno-drogeryjny. Funkcjonował przez około 30 lat.
Kamienica nr 65, ul. Daszyńskiego Ignacego, Zgorzelec
Władysław Sikora: W latach 1968 - 1985 cały parter budynku zajmował największy w Zgorzelcu zakład fryzjerski - damski i męski. Prowadzony był pod szyldem Spółdzielni Pracy im. 22-go Lipca.
Stacja kolejowa Zgorzelec, Zgorzelec
Władysław Sikora: Rozsądna uwaga :)

SIERP
Sad

Szkoła kapitanów

Badawczo Szkoleniowy Ośrodek Manewrowania Statkami nad jeziorem Silm w Kamionce k. Iławy

Badawczo Rozwojowy Ośrodek Manewrowania Statkami prowadzony praz Fundację Bezpieczeństwa Żeglugi z Iławy nazywany jest popularnie szkołą kapitanów. Ośrodek powstał w 1980 roku, założycielami były: Politechnika Gdańska, Akademia Morska w Gdyni oraz miasto Iława. Właścicielem jest Fundacja Bezpieczeństwa Żeglugi i Ochrony Środowiska z siedzibą w Iławie. Przeprowadzka z Iławy, gdzie była pierwsza jego siedziba, do Kamionki odbyła się w 1991 roku. Początkowo ośrodek usytuowany był na południowym krańcu Jezioraka. Obecnie w tym miejscu znajduje się tor kajakowy. Rosnący ruch turystyczny spowodował przeniesienie ośrodka właśnie do Kamionki nad jeziorem Silm.

Ośrodek szkoleniowy dla kapitanów i pilotów statków pod Iławą należy do unikalnej, bo jednej z pięciu placówek tego typu na świecie, pozostałe znajdują się we Francji, USA , Anglii czy Australii. Na jeziorze Silm odtworzono w skali 1:24 wybrane porty, kanały, rzeki i inne miejsca uciążliwe dla manewrowania. Treningi nie są przeprowadzane na ogromnych tankowcach mierzących po kilkaset metrów. Specjalnie na potrzeby treningu Polacy własnoręcznie (!) budują statki w skali 1:16 lub 1:24. Są to idealne kopie statków już istniejących tylko 16 lub 24 razy mniejsze i tyczy się to masy, wymiarów, proporcji czy mocy silnika. Przykładowo, tankowiec Lady Marie, który w rzeczywistości ma 394 m 40 cm, w ośrodku mierzy 16 m i 43 cm. Wyporność zamiast 241 120 ton wynosi 17,02 tony. Na miejscu do dyspozycji jest około 10 jednostek, ale oczywiście jeśli chcemy ośrodek specjalnie dla nas zbuduje kolejne. Ostatnio na przykład francuski przewoźnik posiadający w swojej flocie kilka takich samych tankowców zlecił Polakom stworzenie modelu w skali 1:24. W ten sposób piloci czy też kapitanowie mogą trenować na niemal identycznym sprzęcie. Niesamowita jest dbałość o szczegóły tych modeli, które są wyposażone w identyczne urządzenia jak ich rzeczywiste odpowiedniki, ze wszystkimi możliwymi nowoczesnymi systemami na pokładzie. Każdy ze statków wyposażony jest między innymi w symulator ECDIS (symulator mapy elektronicznej), dzięki czemu instruktorzy są w stanie zasymulować podejście do niemal każdego portu na świecie. Co więcej, na całym jeziorze skonstruowane są porty, kanały, śluzy czy mosty. W ośrodku są również specjalnie silniki, które potrzebują 2 h, aby zmienić stojącą wodę w np. nurt rzeki Amazonki albo w otwarty ocean. W ośrodku możliwe jest również przeprowadzanie kontrolowanych awarii napędu czy też steru, co podczas prawdziwego rejsu może się niestety przytrafić. Poza wielkimi kontenerowcami lub tankowcami na miejscu są też holowniki, którymi również można ćwiczyć manewry. Od czasu powstania ośrodka, miejsce to przeszkoliło ponad 4000 pilotów morskich z 50 krajów, a te liczby rosną z miesiąca na miesiąc

Ośrodek obecnie jest całkowicie niedostępny dla turystów.