Pałac Śmiełów

Pałac Gorzeńskich

XVIII-wieczny pałac klasycystyczny Gorzeńskich jest dzisiaj siedzibą Muzeum im. Adama Mickiewicza. Zgromadzono tu eksponaty dokumentujące pobyt wieszcza w Śmiełowie i okolicznych dworach od sierpnia 1831 do marca 1832 r. Poeta przybył tu wówczas z Paryża jako wysłannik Legacji Polskiej do Rządu Narodowego. Uważa się, że ówczesny pobyt Mickiewicza w wielkopolskich dworach i pałacach był dla niego inspiracją do stworzenia wielu scen i opisów umieszczonych w Panu Tadeuszu. Na I piętrze znajduje się ...
XVIII-wieczny pałac klasycystyczny Gorzeńskich jest dzisiaj siedzibą Muzeum im. Adama Mickiewicza. Zgromadzono tu eksponaty dokumentujące pobyt wieszcza w Śmiełowie i okolicznych dworach od sierpnia 1831 do marca 1832 r. Poeta przybył tu wówczas z Paryża jako wysłannik Legacji Polskiej do Rządu Narodowego. Uważa się, że ówczesny pobyt Mickiewicza w wielkopolskich dworach i pałacach był dla niego inspiracją do stworzenia wielu scen i opisów umieszczonych w Panu Tadeuszu. Na I piętrze znajduje się wielka atrakcja, czyli pokój, w którym poeta mieszkał.
Za portalem polska niezwykła

Pałac Gorzeńskich