Jezioro Suskie

Stadt See

Jezioro Suskie to niewielkie jezioro leżące na Pojezierzu Iławskim. Powierzchnia 63 ha. Częściowo leży w granicach Susza. Na jeziorze corocznie odbywają się zawody triathlonowe.
Jezioro Suskie jest położone na wysokości 100,1. n.p.m. w południowo zachodniej części Pojezierza Iławskiego, w dorzeczu rzeki Liwy. Jezioro nie posiada naturalnych dopływów powierzchniowych. Średnia głębokość 6 metrów.

Zlewnia jeziora zajmuje powierzchnię 538 ha. W części wschodniej jest ona w całości użytkowana rolniczo, ...

Zlewnia jeziora zajmuje powierzchnię 538 ha. W części wschodniej jest ona w całości użytkowana rolniczo, w części południowo – zachodniej w dużym stopniu zalesiona. Natomiast część południowo – zachodnią i północną zajmuje miasto Susz. Jezioro nie posiada naturalnych dopływów powierzchniowych. Jedyny odpływ jeziora stanowi rzeka Liwa.

Panorama Susza
    Susz. Promenada przy jeziorze.