Wnętrza kościoła

Kościół św. Katarzyny

Obecna budowla została wybudowana w stylu gotyckim pod koniec XV wieku. W połowie XVI stulecia była w posiadaniu protestantów. Około 1641 roku została spalona, w 1660 roku została zakończona jego odbudowa.
W latach 1954-1955 prezbiterium zostało regotyzowane . Świątynia składa się z trzech naw; w prezbiterium znajduje się sklepienie krzyżowo-żebrowe. Ołtarz główny, wyrzeźbiony i odmalowany w 1954 roku mieści w środku cenną rzeźbę Chrystusa Vir Dolorum z około XV stulecia. Dwa ołtarze boczne reprezentują ...
W latach 1954-1955 prezbiterium zostało regotyzowane . Świątynia składa się z trzech naw; w prezbiterium znajduje się sklepienie krzyżowo-żebrowe. Ołtarz główny, wyrzeźbiony i odmalowany w 1954 roku mieści w środku cenną rzeźbę Chrystusa Vir Dolorum z około XV stulecia. Dwa ołtarze boczne reprezentują styl późnoklasycystyczny. Spośród innych nielicznych zabytków można wyróżnić rzeźbę Pieta z XVI stulecia, zawieszoną na lewej ścianie prezbiterium .
Za portalem Wikipedia

Gotycki kościół św. Katarzyny.