Zespół Szkół Nr 1 im. Jana Pawła II (Pałacyk Briggsów)

Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kinooperatorów

Pałacyk Briggsów znajduje się przy ulicy Piłsudskiego 96. Został wybudowany w latach 1883-1885 według projektu Antoniego Beilla w stylu eklektycznym, wzorowany na stylu kolonialnej Anglii. Umiejscowiony został na skraju parku w stylu angielskim, nieopodal rzeczki Długiej.

Rezydencja posiada dwa piętra i mieszkalne poddasze. Szczególną uwagę należy zwrócić na sztukatorską dekorację szczytów pałacyku w postaci gryfów. Elewacja wykonana jest z białej i klinkierowej cegły, która harmonizuje z tynkowanymi ...

Rezydencja posiada dwa piętra i mieszkalne poddasze. Szczególną uwagę należy zwrócić na sztukatorską dekorację szczytów pałacyku w postaci gryfów. Elewacja wykonana jest z białej i klinkierowej cegły, która harmonizuje z tynkowanymi na biało oprawami szerokich weneckich okien. Od frontu znajduje się parterowy wykusz, który podkreśla styl angielski obiektu. W rezydencji znajduje się oranżeria, którą pełni weranda wykonana z żeliwa połączonego ze szkłem. We wnętrzu na uwagę zasługują schody dębowe, które prowadzą na dalsze piętra oraz wykonana w ciemnym drewnie stolarka.

W czasie wojny polsko-bolszewickiej mieściły się tutaj sztaby wojskowe: 10 Dywizji Litewsko-Białoruskiej, która była dowodzona przez generała Jana Rządkowskiego, oraz 11 Dywizji Piechoty pod dowództwem pułkownika Bolesława Jaźwińskiego.

W 1925 roku, po śmierci Alfreda Brigssa, pałacyk oddziedziczyła rodzina Whiteheadów. W czasie okupacji niemieckiej rezydencja nie ucierpiała. Po zakończeniu II wojny światowej majątek został znacjonalizowany. W 1954r. powołano do życia Zasadniczą Szkołę Kinooperatorów z siedzibą w pałacyku. Była to unikatowa placówka w skali całego kraju. Szkoła funkcjonowała do 1979 roku.

Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kinooperatorów w pałacyku Briggsów ...