Bocznica WZK VICTORIA, Wałbrzych
mroczan: Po prawej stronie, dolny róg zdjęcia to jest zarastająca hałda kopalni Victoria.
VonGregor: To jest to:
Gospodarstwo rolne, ul. Hermanowska, Wrocław
BACC: Polo nieuroczyście otwarte.
Dolnośląskie Centrum Onkologii, pl. Hirszfelda Ludwika, Wrocław
Tony: Fascynuje mnie historia tej pocztówki. Dlaczego na tak "przedawnionej" kartce zapisano korespondencję w 1944 r.? Tuż przed Festung Breslau. Tekst jest przejmujący: "Kochany tato napisz mi czy w Ozorkowie jes woisko i czy słychac sczały (...) my nie chcemy wieżyc".
Pomnik poległych w I wojnie światowej (Drzonów), Drzonów
km2bp: Teren muzeum wojskowego po ostatniej po ostatniej Aktualizacji mapy wygląda teraz tak Pomnik istnieje i też został na OpenStreetMap oznaczony. Wraz z linkiem do tej strony.
Hotel Śnieżnik, ul. Daszyńskiego Ignacego, Kłodzko
Iras (Legzol): Oto garść informacji, które wygrzebałem z mojej zakurzonej biblioteczki. Poniżej przedstawiam nazewnictwo jakim określano noclegownię, restaurację i bar przy ul. I. Daszyńskiego 16 w Kłodzku.<BR><i>Hotele turystyczne PUT Śnieżnik: ul. Daszyńskiego 16, tel. 25-63, miejsc 51 i 40 w kwaterach prywatnych, bar, parking strzeżony.</I> (zacytowana informacja z części opisowej)<BR> M. ...

Władysław Sikora
Władysław Sikora
Władysław Sikora
Władysław Sikora
Władysław Sikora
Ryszard Kumorek

Muzeum Porcelany w Wałbrzychu
Autor: Scarlett°, Data dodania: 2018-10-02 09:44:58, Aktualizacja: 2018-10-02 09:44:58, Odsłon: 565

Zmiany w Pałacu Albertich rozpoczęły się od wpisania muzeum do Państwowego Rejestru Muzeów w 2002 roku za decyzją ówczesnego ministra kultury.

Następnie przeprowadzono gruntowny remont obiektu i zadecydowano o zmianie ekspozycji, której część można oglądać w Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia (KWK Julia). Od 2015 roku po remoncie pałacu muzeum regionalne przekształcono w Muzeum Porcelany. Dzięki temu skupiono się  na ekspozycji, która liczy ponad 10 tysięcy obiektów.

W skład ekspozycji wchodzi:
1, porcelana śląska, w większości pochodząca w fabryk wałbrzyskich
2, porcelana europejska z historycznych manufaktur, z takich krajów jak: Niemcy, Austria, Włochy, Rosja, Dania, Francja, Anglia i Holandia
3. pomieszczenia stylizowane na mieszkalne, w których można zobaczyć zbiory malarstwa, piękne meble i obiekty umilające czas ówczesnemu mieszczaństwu (fortepian, polifon)
4. galeria malarstwa współczesnego, w której znajdziemy dzieła m.in. Jerzego Dudy-Gracza, Franciszka Starowieyskiego czy Zdzisława Beksińskiego
5. wyroby porcelanowe polskie z okresu New Look (lata 50.-60. XX wieku).

Ponadto Muzeum Porcelany prowadzi działania badawcze i edukacyjne.