Kościół Matki Boskiej Różańcowej, Bielawa Górna
Kosa25: Datowanie 02 maja 2006- do korekty.
Stadion miejski w Bolesławcu, ul. Spółdzielcza, Bolesławiec
MrSuchy: No chyba że, lecz szkoda jednak, że jeszcze nie mogę być adminem, Maras :(
Kosa25: Datowanie 07 marca 2007 do korekty.
Wnętrza zakładu, Walim
SIERP: To są krosna żakardowe. Wzór zapisany jest na perforowanych kartach (często drewnianych) widocznych tu nad głową robotnika.
Zdjęcia niezidentyfikowane - Wrocław, Wrocław
Tony: Akurat Haase chyba nie, ale na pewno jest to ogród jakiejś restauracji. W tle jakby scena? Przychodzi na myśl: ...

Muzeum Porcelany w Wałbrzychu
Autor: Scarlett°, Data dodania: 2018-10-02 09:44:58, Aktualizacja: 2018-10-02 09:44:58, Odsłon: 511

Zmiany w Pałacu Albertich rozpoczęły się od wpisania muzeum do Państwowego Rejestru Muzeów w 2002 roku za decyzją ówczesnego ministra kultury.

Następnie przeprowadzono gruntowny remont obiektu i zadecydowano o zmianie ekspozycji, której część można oglądać w Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia (KWK Julia). Od 2015 roku po remoncie pałacu muzeum regionalne przekształcono w Muzeum Porcelany. Dzięki temu skupiono się  na ekspozycji, która liczy ponad 10 tysięcy obiektów.

W skład ekspozycji wchodzi:
1, porcelana śląska, w większości pochodząca w fabryk wałbrzyskich
2, porcelana europejska z historycznych manufaktur, z takich krajów jak: Niemcy, Austria, Włochy, Rosja, Dania, Francja, Anglia i Holandia
3. pomieszczenia stylizowane na mieszkalne, w których można zobaczyć zbiory malarstwa, piękne meble i obiekty umilające czas ówczesnemu mieszczaństwu (fortepian, polifon)
4. galeria malarstwa współczesnego, w której znajdziemy dzieła m.in. Jerzego Dudy-Gracza, Franciszka Starowieyskiego czy Zdzisława Beksińskiego
5. wyroby porcelanowe polskie z okresu New Look (lata 50.-60. XX wieku).

Ponadto Muzeum Porcelany prowadzi działania badawcze i edukacyjne.